De Camino Portugues: pelgrimstocht van Porto naar Santiago de Compostela

Vanaf € 1295,- 16 dagen
Van maandag 11 t/m dinsdag 26 april 2022

Ons Covid beleid


Een onvergetelijke wandeltocht, een innerlijke reis, een wonderlijk avontuur!
Deze reis is een heerlijke ervaring waarbij je dagelijks wandelt in de vrije natuur. Wandelen heeft alles….het is fijn voor het lijf, jouw levensenergie en je innerlijke staat van zijn. Geniet van prachtige landschappen, authentieke bouwwerken, magische sferen, Keltische dorpjes. Maak een uitstapje uit je eigen leven om je intens te verbinden met je kern en als herboren verder te gaan op jouw pad.

Het wandelen van de Camino kan je veel opleveren. Het contact met je lichaam, de ademhaling, andere mensen, de natuur… is fantastisch. Het leven in het moment, de eenvoud van het leven geeft een intense innerlijke rust maar ook nieuwe inspiratie, ideeën en richtingen. Je verlegt je grenzen. De afstand tot het dagelijks leven thuis, werkte geestverruimend! De verbinding met de anderen....het delen....bondgenoten...elkaar steunen....samen genieten! Een bijzonder avontuur!

Een aantal hoogtepunten van deze reis:

Ben je klaar voor…..een snelcursus in levenskunst?

Wat heeft deze ervaring jou te bieden behalve….het buiten zijn, verbonden met de natuur…genieten van verschillende landschappen….de zee, het strand….het bos….rotsen kortom: de verbinding met de elementen? En de magische sfeer van Galicië…de dorpjes, krachtplekken, en mystieke cultusplaatsen?

Het innerlijke aspect: De afstand van het gewone leven, de lichamelijk inspanning, de confrontaties met jezelf geven je diepgaand zicht op jezelf. Waar sta jij en waar wil je heen? Je patronen, je angsten, verlangens, inzichten, of dingen waar je je niet zo bewust van was, kun je tegenkomen. Wat kun je loslaten? En wat wil je ontwikkelen? En dat op een speelse, vrije, ongecompliceerde wijze…..! De afstand tot het dagelijks leven thuis, werkte geestverruimend! Ik zie het als een diep transformerende ervaring.

Aloude patronen worden ook doorbroken waardoor het nieuwe ruimte krijgt. Dat uit zich in een bepaalde synchroniteit, onverwachte ontmoetingen en gebeurtenissen die duidelijk maken hoe alles verbonden is. Maar ook hoe groot onze invloed is op onze realiteit. We zijn bewuste scheppers!

De steun en aanwezigheid van een groepje, inspirerende gelijkgestemde mensen. Ieder zijn/haar eigen weg maar toch ook samen sterk.

Je zult genieten van de eenvoud van het leven. Heerlijk zorgeloos en overzichtelijk. Deze ervaring is leerzaam, verrijkend, dynamisch en fantastisch.

We combineren 3 routes: De Camino Litoral, Central en de variante Espiritual

Deze route begint aan de kust in Portugal maar buigt dan af zodat we Portugal landinwaarts doorkruisen. Dit is de Camino Central – ca. 270 km in 13 etappes. Gemiddeld ca. 20 km per dag. Maar dat is een gemiddelde. Dus soms lopen we meer en soms een is er een kortere dag.
Op onze route treffen we monumenten uit lang vervlogen tijden, die talloze geheimen verbergen die niet meer zichtbaar zijn, maar wel voelbaar. De dorpjes langs de Camino - weerspiegelen flarden van de typisch Keltische cultuur. Het landschap, dat nooit hetzelfde is, maar altijd adembenemend. De rust, het mysterie. Deze reis is een mystieke ervaring. Een genot voor lichaam en geest. De Keltische sfeer geven deze voettocht een bijzonder aspect. Een ontmoeting met een verloren gewaand tijdperk, dat iets nieuws kan doen ontluiken. Laat je meevoeren, naar het grote onbekende – je zult nooit meer dezelfde zijn….!

Mijn rol uitgelegd….

Met het beschrijven van mijn intentie schets ik meteen een beeld van mijn rol tijdens deze reis. Ik zorg dat de accommodatie vooraf gereserveerd is. Ik ben op de hoogte van de route. Andere organisatorische aspecten neem ik voor mijn rekening zoals: transfers, de boottocht.

Ik zal je begeleiden en adviseren tijdens de tocht. Er is ruimte voor uitwisseling en reflectie.
Teven bied ik een aantal aanvullende elementen aan die deze ervaring kunnen verdiepen. Waaronder het Afghaans wandelen en voor de liefhebbers meditaties en yoga!

Goed om te weten…..

Uiteraard draag je zelf de verantwoordelijkheid voor jouw fysieke gesteldheid, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Een bepaald wandeltempo is nodig om op tijd aan te komen. Dit tempo ligt niet super hoog maar het is wel van belang dat je enigszins voorbereid bent en/of een doorzetter bent. Ook is het zo dat een ieder zijn/haar eigen tempo loopt. We lopen dus niet continu als groep. Overal langs de Camino is sprake van openbaar en/of taxi vervoer. Die gedachte is voor sommige ook een geruststelling. Als het nodig is, kun je een traject met het openbaar vervoer afleggen. Zo kun je indien nodig ook een rustdag inplannen.

Afghaans wandelen – meditatief wandelen

Tijdens deze reis zal ik je laten kennismaken met Afghaans wandelen. Dit is een meditatieve vorm van wandelen waarbij de ademhaling een grote rol speelt. In de vroege jaren 80 was een zekere Edward Stiegler op missie in Afghanistan. Hij geraakte erg gefascineerd door de Maldar-nomaden en hoe zij er in slagen om tot 700 km te voet af te leggen in minder dan 12 dagen. Ze doen dat op grote hoogte wat het nog indrukwekkender maakt. Stel je eens voor: 60 km per dag... en nauwelijks zuurstof in de lucht. Stiegler bestudeerde het geheim achter hun prestaties ontdekte een bijzondere synchronisatie tussen ademhalingsritme en wandelritme. De noodzakelijke concentratie en ademhalingstechniek brengen de nomaden bovendien in een versterkende trance. Hierbij ontspant men maximaal terwijl hun vermogen naar ongekende toppen schiet.
Het sluit nauw aan bij ademhalingstechnieken die in Yoga worden gebruikt. We spreken dan ook soms over meditatief wandelen.
Afghaans wandelen is een ideale manier om te ontspannen, te mediteren en tegelijk al je zintuigen te openen en alert te maken voor de ontelbare indrukken van landschappen en natuur. Terwijl je tot rust komt hernieuw je je lichamelijke en geestelijke energie. Zoals bij vele andere fysieke activiteiten, stimuleer je je hart en bloedsomloop. Ook je spieren en lymfestelsel ondergaan goede invloeden. Mensen die de techniek vaker inzetten, zeggen dat ze stressbestendiger worden, beter slapen en zelfs een betere houding aannemen waardoor allerhande pijnlijke kwaaltjes zoals rug-, heup- of schouderpijn verdwijnen.

De Variante Espiritual

Een bijzonder aspect van deze reis is de Variante Espiritual. Dit is een variant op de gangbare route, een extra lus die erg mooi is en een spiritueel aspect heeft. Want hoewel de pelgrimage naar Santiago in oorsprong een heel oude energiebaan is, verbonden met Atlantis, heeft de Camino een Christelijk tintje gekregen door de legende met de apostel Jacobus. Deze zou na zijn onthoofding door Herodus door zijn volgelingen naar Spanje zijn gebracht met een bootje. Dat bootje zat onder de schelpen toen het aanlegde in Padron. Vandaar dat het symbool van de Camino de Jacobsschelp is. De aanmeerpaal bevindt zich nu in de kerk van Padron en wordt als een heilige plaats beschouwt.

De Variante Espiritual is een fantastisch pad. Het brengt ons naar een magische dorpje met oude cultusplaatsen naar het klooster in Armeitera, via een onderaards pad terug naar de kust om ons dan per boot naar Padron te brengen.
Lees meer

Klik op de reissom hierboven om door te gaan met boeken!

Inclusief

 • Logies
 • 7 x Ontbijt
 • Transfers per metro van het vliegveld naar Porto (en terug)
 • Transfers per bus van Porto naar Matosinhos
 • Transfers per boot naar Padron
 • Transfers per bus van Santiago de Compostela naar Porto
 • Een aantal meditaties en yogasessies
 • Reisbegeleiding

Exclusief

 • Reis- en annuleringsverzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • De vlucht naar Porto
 • Alle lunches en avondmaaltijden
 • Reserveringskosten en bijdrage Garantiefonds GTO

Deze reis wordt begeleidt door Jacqueline Streefkerk

Magical Tours is in 1999 opgericht door Jean-Luc Evens en Jacqueline Streefkerk. Zij gaan uit van de individuele beleving, ervaring en eigen wijsheid van elk individu. Dogma’s en absolute waarheden hebben daarin geen plaats. Hun interesse voor mystieke plaatsen komt voort uit een gevoel van ordening in de kosmos die het leven beïnvloedt. Het Grote Mysterie achter alles-wat-er-is boeit hen en voedt een verlangen naar nieuwe plaatsen, inspirerende activiteiten, vergeten werelden en verborgen kennis. In deze tijd van transformatie willen zij deelnemers de rust en de ruimte bieden voor een reis naar binnen.

Jacqueline: "Ik heb de opleiding voor HSAW – richting recreatie en toerisme (1993) pedagogiek (1995) en maatschappelijk werk (1998) afgerond. Mateloos geboeid door de werking van de menselijke geest, het leven, de dood, de kosmos, zocht ik antwoorden voor en wegen naar een gelukkig en zinvol leven. Ik voelt me diep verbonden met planeet aarde. De schoonheid van de natuur, de variatie aan landschappen. De wonderbaarlijke dierenwereld. Ik raakt hier niet uitgekeken. De natuur geeft mij rust en voeding. Reizen was al op jonge leeftijd mijn passie. Tijdens het reizen leerde ik veel over andere culturen en over mijzelf.

Ik was een zoeker! Het leven is voor mij een mysterie. Ik heb een diep verlangen om vanuit mijn hart te leven. "Zijn" wie ik werkelijk ben en dat tot uitdrukking brengen.....dat inspireert mij en maakt me blij. Het begeleiden van spirituele reizen is mij op het lijf geschreven. Het mogelijk maken van betekenisvolle ervaringen......de verbinding met de deelnemers....mensen in contact brengen met hun eigen kern…..het geeft mij enorm veel voldoening. Tijdens de reizen ik kan iets uitdrukken en delen dat veel groter is dan mijzelf!”

Accommodatie

Tijdens deze reis wisselen we het slapen in goede pelgrimshostels af met het slapen in hotels. Deze afwisseling geeft jou de mogelijkheid om beide aspecten te ervaren: het echte pelgrimsgevoel…..zonder veel luxe maar wel met een groot gevoel van verbondenheid en solidariteit voor eenzelfde doel te gaan en daarbij gelijkgestemden te ontmoeten. En ook ervaren wat je tegen komt als je uit jouw comfortzone gaat. Maar ook de rust en luxe ervaren van een (gedeelde of 1-persoons) kamer. De authentieke pelgrimshostels zijn zeer eenvoudig met enorme slaapzalen. Die kunnen niet van te voren geboekt worden. Wie het eerst aankomt, krijgt een plek totdat de hostel vol is. Wij maken gebruik van privé pelgrimshostels die vooraf geboekt kunnen worden.

• We slapen totaal 7 x in goede privé pelgrimshostels soms met stapelbedden en goede sanitaire voorzieningen.
• 8 x in een hotel op basis van 2-persoonskamers op indeling. Het is mogelijk een 1-persoonskamer te reserveren. Daarvoor geldt een supplement van € 200,-.

Vervoersmogelijkheden naar bestemming

Per vliegtuig:
 • Vanaf Amsterdam naar Porto met KLM
Bij aankomst halen wij je op van het vliegveld en voor de terugvlucht zorgen wij dat je op tijd aanwezig bent voor vertrek!
 • Aankomst: De ophaaltijd op het vliegveld van Porto is maandag rond 10:40 uur.
 • Vertrek: dinsdag word je op tijd afgezet op het vliegveld voor de vlucht van 11.25 uur op het vliegveld van Porto.

  Er is ook de mogelijkheid om met Ryan air van Eindhoven naar Porto te vliegen.

  Het is mogelijk om eerder in Porto aan te komen en/of langer in Santiago de Compostela of Porto te blijven.

  Voor alle bovenstaande vluchten geldt dat ik je tijdig afhaal en breng van/naar het vliegveld mits je de aangegeven tijden aanhoudt. We reizen per metro naar ons hotel. In alle gevallen geldt dat je zelf verantwoordelijk bent voor de transfers van/naar het vliegveld als je op andere tijden reist.

  De vlucht voor deze reis kan pas geboekt worden als je van ons de bevestiging hebt dat er nog plaats is

 • Magical Tours kan indien nodig je vlucht voor je boeken.

Gemeenschappelijke taxiservice

 • Aankomst: Bij aankomst is de verzameltijd op het vliegveld, de aankomsttijd van de vlucht die wij aangegeven hebben.
 • Vertrek: Wij zorgen dat je 2 uur voor vertrek op het vliegveld bent, voor de vlucht die wij hebben aangegeven.
Als je op een ander tijdstip aankomt of vertrekt, zijn er verschillende opties: Als je op de dag van aankomst eerder aankomt, kun je wachten op de gemeenschappelijke taxiservice. Het is dan mogelijk om op eigen gelegenheid de stad te bezoeken. Ook kun je een een dag of aantal dagen eerder gaan voorafgaand aan het begin van deze reis. Uiteraard is het ook een dag of aantal dagen langer blijven. Als je hiervoor kiest, kun je inplannen dat je op tijd op het vliegveld bent voor de gemeenschappelijke taxiservice.

Moeilijkheidsgraad

We wandelen gemiddeld 20 km per dag. Éen dag lopen we 31 km per dag – dit komt overeen met maximaal 8 uur wandelen (afhankelijk van ons tempo) Er zijn ook dagen dat we veel minder lopen, zie de beschrijving per dag. Doorzettingsvermogen en flexibiliteit is belangrijk. De lange wandeldagen zijn fysiek en mentaal zowel uitdagend als belonend. Uiteraard heb je goede wandelschoenen nodig met profiel. Het is belangrijk dat deze schoenen vooraf ingelopen zijn. Houd hier rekening mee als je nieuwe schoenen wilt komen.

Maaltijden

Tijdens de reis is het ontbijt 7 x inclusief. 8 x heb je de mogelijkheid in de buurt of onderweg te ontbijten. Ook kun je soms een ontbijtje inkopen de avond ervoor. Lunches en diners in plaatselijke restaurants. Ook heb je de gelegenheid jouw eigen picknick lunch samen te stellen. Vooraf geef ik door of je onderweg kunt lunchen.

meer spirituele reizen: